• Elfrid

Notre Dame de Paris


Så utrolig triste bilder fra Paris igår kveld. Jeg kunne ikke tro det. Bildene av Notre Dame omslynget av flammer gjorde vondt langt inn i beinmargen, og tok meg tilbake til de årene jeg studerte kunsthistorie i Paris. Egentlig studerte jeg fransk i Oslo, og skulle bare på et halvt års utveksling i Paris. Men på grunn av streik på universitetet mitt, fikk jeg forlenget oppholdet med et halvt år til. Ettersom jeg da hadde tatt alle mine studiepoeng i fransk, fikk jeg beskjed om å velge noe annet, såkalte frie studiepoeng, de siste månedene. Jeg hadde alltid vært veldig glad i å tegne og male, og ønsket å lære mer om kunsthistorie, så jeg valgte det. Middelalderen sto på tapeten på Sorbonne den høsten. Jeg meldte meg på, og trappet opp på forelesning. Direkte enkelt var det ikke. Professorer som pratet på innpust og utpust, franske studenter som tok notater så blekket sprutet. Romansk og gotisk arkitektur. På fransk. Jeg forsto nesten ingenting, og har vel knapt følt meg så dum som jeg gjorde det semesteret der. Men jeg ga ikke opp. Dette skulle jeg få til. Så jeg satte meg ned med bøkene og ordboka mi, og leste meg sakte gjennom setning for setning. Pugget begrepene: nef, voûte, ogive, contrefort, chevet... Fortsatt den dag idag, kan jeg gotisk arkitektur bedre på fransk enn på norsk. Det tok tid, men etterhvert løsnet det, og da det først gjorde det, var det som en ny verden åpnet seg for meg. Jeg, som ikke hadde vært spesielt interessert i historiefaget tidligere, ble plutselig helt forelsket. Gjennom kunsten og arkitekturen, ble historien så mye mer levende for meg. Da jeg trengte en pause fra lesingen, dro jeg for å se kunsten jeg nettopp hadde lest om i en kirke eller museum. Paris er fin på den måten. Notre Dame var for meg den vakreste kirken av de alle.


Slik ble en ny lidenskap født. Tilbake i Norge, fullførte jeg bacheloren i fransk, samtidig som jeg startet på en ny bachelor i kunsthistorie. Da jeg tilslutt tok master i fransk kunst, reiste jeg tilbake til Paris, for å gjøre research og skrive oppgaven der. Til sammen endte jeg opp med å bo tre år i Paris, og både byen og Notre Dame har hatt en spesiell plass i hjertet mitt siden. Nei, dette var bare så uendelige trist.

0 comments

FOLLOW ME ON INSTAGRAM

  • Instagram

@kunstsnakk1

  • Facebook

LIKE ME ON FACEBOOK

©2020 Kunstsnakk. All rights reserved.